Kamboçya Gezisi / Yolculuk


            Kamboçya Giriş 

   Sabah 9 arabasında yerimizi aldık. Yaklaşık olarak seyahat süresinin 5-6 saat olacağını söylüyorlar.14.00'da sınıra varacağız. Dün kazak bir çiftle tanıştım. Kamboçya ya da Vietnam'da İngilizce öğretmenliği yapacaklarmış ama adamın İngilizcesi berbat nasıl yapacaklar hala emin değilim.Ağır bir Rus aksanı araya sıkıştırılan Türkçe Rusça kelimeler ben anlamıyorum ne dediğini çoğunlukla.

      
           Bangkok'tan Aranyapret'e 14.30 da vardık .Yaklaşık 5 km ötede Kamboçya sınırındaki Poipet kenti var. Kasalı kamyonlarla 10 baht karşılığında 10 dakikalık bir yolculuk sonucu sınıra varıyoruz. Sınır karman çorman ne nerede belli değil. Çevredeki insanlar yardımcı oluyorlar. Önce Tayland'dan çıkışımızı yapacağız. Güler yüzlü bir görevli benden anket doldurmamı rica ediyor. Anket soruları, Tayland'da kaldığım sürece nerede kaldığım, ne kadar harcadığım,neleri sevdiğimle alakalı. Bitirince bana bir magnet hediye ediyor.

Tayland-Kamboçya arasında yer alan Poipet sınır kapısı.

              Tayland'dan çıkışı yaptık. Kazaklar beni beklemişler, onlara beraber gidelim bu sınır ve Kamboçya polisi hakkında iyi şeyler okumadım diyorum.Hemen biri yanaşıyor ve bize şuraya girmelisiniz diyor. Taksici adam belli.Kamboçya vizesi alacağımız kulübeye geliyoruz. Sağolsun daha önce bu süreci yaşamış Türk blog yazarlarını okuduğum için süreç hakkında biraz bilgim var.

        Kamboçya Vizesi Nasıl Alınır?

        Kulübeye girişte size bir form veriyorlar. Vize formunu doldurduktan sonra 1 adet fotoğraf istiyorlar. Eğer yanınızda o an fotoğraf yoksa 100 baht karşılığı fotoğraf çekiyorlar.
     

Kamboçya sınır kapılarında 5 dakikada alınabilen Kamboçya vizesi 

 Ben formu doldurup görevliye 1 adet fotoğrafı pasaportla beraber veriyorum. Ücreti Tayland bahtı ile öderseniz 1200 baht , dolar ile öderseniz 30 dolar +100 baht. 100 baht kelle başı rüşvet alıyorlar aleni olarak. Bu süreç 5 dakikadan uzun sürmüyor bu arada. 
           Kamboçya Vizesi gelmeden online olarakta alınabiliyor. Online vizenin fiyatı ise 37 dolar.  Kapıdan alırsanız ise dediğim gibi 30 dolar+100 baht karşılığında alabilir sizde rüşvetçi bir Kamboçya polisini sevindirebilirsiniz.
    

      Poipet 

        Poipet casinoların olduğu bir şehir. Hiç bir çekici tarafı ve özelliği yok .Sınırda kumarsever vatandaşlar için oluşturulmuş 5 yıldızlı bir kaç otelden  oluşuyor bir kaç yüz metre ileride sefalet varken. Siem Reap'a nasıl gideceğimizi düşünüyoruz. Girişte yanımıza gelen adam kişi başı 400 bahta sizi götürürüm diyor fiyatları bilmediğimden temkinli yaklaşıyorum. Bu arada Kazağın eşi gidip bekleyen bir otobüstekilerle konuşuyor. Bu otobüs sizi ücretsiz olarak terminale götürüyor bizde biniyoruz.
        Gittiğimizde en erken otobüs saat 20.00'da ve ücreti 330 baht(10 dolar) ortada minivan falan yok mecbur taksi için anlaşıyoruz.Çetin pazarlıklar sonucu 400 bahta indiriyoruz ama şart var. Ön koltuk boş kalacak ve yoldan biri el ederse onu alacaklar çaresiz kabul ediyoruz ama araç Toyota Camry ve arkası gayet geniş bu yüzden üç kişi rahatlıkla sığıyoruz.


El değmemiş doğasıyla Kamboçya 
       
       Tayland'dan sonra Kamboçya çok daha naif, sessiz, kendi halinde bir ülke. Poipet'ten Siem Reap'a yolculuk ederken Kamboçya kırsalının fakirliği, çıplak ayaklı çocuklar, yol kenarında  otlayan aşırı zayıf inekler, tek katlı yüksek girişli barakadan evler ama bunun yanı sıra yemyeşil ve el değmemiş bir doğa sizi bekliyor.
 

 Poipet'ten Siem Reap'a gittiğimiz taksi ve gaz aldığımız benzinlik




 Benzinlikte terini aş eden emekçi Kamboçyalı ablamız ve Kazak yol arkadaşım.

       Binmeden önce bizi otele kadar bırakacak misiniz diyorum adam tabi ki diyor . Siem Reap'a geldiğimizde bizi bir tuk-tukcunun yanında bırakıyor.Tüm seyahatim boyunca en sinirlendiğim an bu an olabilir. Adamın üzerine yürüyüp hayır sen bizi otele bırakacaksın diyorum söz verdiğiniz gibi...
 
     
    

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Angkor Wat:Dünyanın En Büyük Dini Mabedi

Tayland Günlükleri-Pattaya Giriş

ATiNA