Bafa Gölü Tabiat Parkı/Agustos 2018

                         Bafa Gölü Tabiat Parkı

          Ege bölgesinde yer alan Bafa(Çamiçi) gölü Büyük Menderes nehrinin denize döküldüğü yere   yakın bir göl.Üç tarafı dağlık,batı tarafı ise ova olan gölün yüzölçümü 65 kilometrekare,çevresi 50 kilometredir.
          Bafa gölünün bulunduğu alan geçmişte Ege Denizinin Söke'ye kadar uzanan bir koyuyken Büyük Menderes nehrinin taşıdığı alüvyonlar koyu yavaş yavaş doldurmuş; alüvyal bir set oluşturarak göle dünüşmesine neden olmuştur.


Söke Sarikemer Beldesi yönünden girdiğinizde karşılaşacağınız manzara.

          Miladi başlangıç yıllarında yaşamış Strabon Bafa Gölünden koy olarak bahsetmiştir.Bu nedenle oluşumunun yaklaşık olarak 2000 yıldan az olduğu tahmin edilmektedir.


                Bafa Gölü Tabiat Parkında 170 çeşit kuş,22 çeşit sürüngen ve 19 çeşit memeli hayvan bulunmaktadır.Bafa Gölünde yer alan Beşparmak Dağlarında endemik bir bitki türü olan Sığır kuyruğu görülmektedir.

        Gölün kıyısında Balat köyü yer almaktadır. Köyün bulunduğu alanda eski Miletos şehri yer alır.Bu nedenle Bafa Gölü çevresinde pek çok tarihi kalıntıya rastlamak mümkündür.


         Bafa Gölü kıyısında yer alan Balat köyü

      Balat Köyünde yer alan şirin bir ev 

       Göl üzerinde irili ufaklı adalar yer almaktadır.Bu adalar üzerinde Bizans döneminden kalma şehir ve kilise kalıntıları bulunmaktadır.


Bafa gölü üzerinde yer alan adalardan biri.

        Kefal,yılanbalığı ve levrek göldeki en önemli balık türleri.Gölün doğu kıyılarında Heraklia Antik Kentinin kalıntıları bulunuyor.Bafa beldesinden 9 km uzaklıkta yer alan Kapıkırı köyü ile iç içe geçmiş durumda.

           Son yıllarda gölün en büyük beslenme kaynağı olan Büyük Menderes Nehrinin gölle bağlantısı koparılarak Söke Ovası ve çevre ovalara su verilmesi nedeniyle göle su girişi azalmış;göl her yıl biraz daha içe çekilmiştir.


Beslenme kaynakları azalan göl her yıl biraz daha içe çekilmektedir.

       Bafa Gölü konum olarak İzmir-Bodrum yolu üzerinde yer alır.Söke ilçe merkezini geçtikten sonra Didim'e varmadan Bafa Tabiat parkı yer almaktadır.Ana yoldan Sarıkemer tabelası yönüne 5 kilometrelik bir yolculuk Bafa Gölü Tabiat parkına varmanızı sağlar.
          Bu yoldan defalarca geçmiş ya da geçecek olan dostlarım yoldan çıkın ve pek çok kuş türüne ev sahipliği yapan bu dingin ve bakir doğa harikasını ziyaret edin.


Yoldan çıkın ve bu hala keşfedilmeyi bekleyen bu doğa harikasını ziyaret edin.

            Milas-Bodrum yönüne devam ederken bir kaç konaklama alternatifi dikkat çekiyor.Gölün bu kısmında oteller ve restoranlar mevcut. Biz üç arkadaş 2015 yılında Çeri Restoranda ege kahvaltısı yapmıştık.Bu fotoğrafları çektiğim Ağustos 2018'de tekrar uğradığımız dingin ve huzurlu bir atmosfere sahip restoranda beş çay ve bir büyük su için 14 türk lirası ödedik.


                                             Çeri Restorandan göl manzarası

Emektar dağ,taş,çukur demiyor.
   
       * *Bafa Gölü Tabiat Parkı  hakkında   yazarken   gözlemlerim dışında 2008 basımı Atlas Dergisi göller atlası ve Türkçe bilgi internet sitesinden yararlandım. Keyifli okumalar.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Angkor Wat:Dünyanın En Büyük Dini Mabedi

Tayland Günlükleri-Pattaya Giriş

ATiNA