Akka-Akko-Acre

       Acre-Akko-Akka

  Akka; Haifa'nın on,on beş km dışında yer alan Arapların, Yahudilerin, Dürzi ve Ermenilerin bir arada yaşadığı 45 bin kişilik bir şehir.
  Akka'ya Haifa'dan trenle ulaşmak mümkün. Tek yön tren bilet ücreti 13.5 şekel.20 dakikalık bir yolculuk için yine çok yüksek bir rakam.
            .....................................................
  Mısır'da sıkışıp kalan Napolyon Bonapart; çıkış yolu açmak ve Suriye'yi ilhak etmek amacıyla kuzeye yönelir fakat Akka surları önünde Cezzar Ahmet Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu tarafından durdurulur. İlk ciddi yenilgisini Akka surları önünde alır.Akka şehrinin tarihi kısmına girdiğinizde sizi Napolyon'un geçmeyi başaramadığı surlar ve kuşatmayı kırmak için kullanılan toplar karşılıyor.

   Surları gezdikten sonra eski şehrin girişi denebilecek bir noktada Cezzar Ahmet Paşa camii yer alıyor.Normalde camiyi dolaşmak ücretli yanlış hatırlamıyorsam giriş ücreti 10 şekeldi. Ben Türkiye'den geldiğimi ve müslüman olduğumu söyleyince görevli benden para almıyor.

        Cezzar Ahmet Paşa( Akka tarihinde çok önemli yere sahip olan bir kişi) adına yaptırılan camii.
 
    Taş evleri,dar sokakları,camileri ve kiliseleriyle Akka; Mardin'in ikizi gibi bir şehir.Mardinden farklı yönü deniz kıyısında yer alması.


                Dar yollar, taş evler, tarihi           sokaklar

    Akka deniz seviyesinde kurulmuş düz bir şehir. Şehrin turistik merkezi olan eski kısmında Arap nüfusun ağırlığı göze çarpıyor.

      Akka bir sahil şehri.

     Evlerin avlularında ve sokaklarda ellerinde taşıdıkları nargilelerle gezen ve sohbet edenlere neredeyse her ara sokakta rastlamak mümkün. Küçük boyutta nargile takımları mobil bir hal almış, yanlarında her yere taşıyorlar.
     Akka'da Bahai dininin kurucusu Bahaullah'ın hayatının son günlerini geçirdiği konakta yer alıyor.Dünyanın dört bir yanından gelen Bahailer ve turistler bu konağı ve bahçeleri ziyaret ediyorlar.


     Bahaullah'ın Akka 'da yaşadığı konak
 
       Osmanlılar döneminden kalma saat kulesi de Akka'da dikkat çeken yapılardan biri. Saat kulesi üzerinde yer alan kitabede bu saat kulesinin 2. Abdülhamit'in tahta çıkışının 25. Sene-i Devriyesi anısına yaptırıldığı yazmaktadır.


2. Abdülhamit döneminde yaptırılan saat kulesi.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Angkor Wat:Dünyanın En Büyük Dini Mabedi

ATiNA